Nuohous ja ilmanvaihto Kuhmo

PuhdasTuli tarjoaa tulisijojen ja hormien nuohousta. Tarjoamme myös tulisijojen ja savupiippujen kuntoarvioinnin sekä tarvittaessa haemme ratkaisuja tulisijan veto- ja muihin ongelmiin.

Vastuullista nuohouspalvelua

PuhdasTuli tarjoaa lakisääteistä nuohouspalvelua. Lain mukaan asunnon omistajan on huolehdittava, että vakituisen asunnon tulisijat ja hormit tulee nuohottua joka vuosi ja vapaa-ajan kiinteistöjen tulisijat vähintään kolmen vuoden välein. Jos tulisijoja ei käytetä lainkaan, niitä ei tarvitse nuohota. Pitkään käyttämättä (3v) ollut tulisija tulee kuitenkin nuohota ja kunto tarkistaa ennen sen uudelleen käyttöä.

Nuohouslasku on samalla todistus suoritetusta nuohouksesta. 

Teen myös tulisijojen ja savupiippujen kuntoarvioita sekä tarvittaessa haen ratkaisuja tulisijan veto-ongelmaan. Minulta voit kysyä kaikkea tulisijoihin ja puhtaaseen palamiseen liittyvää. Tulisijamuurarina haluan ymmärtää jokaisen tulisijan sielunelämää ja pohdin vastauksia mielelläni.

Puhdastuli nuohooja Kuhmossa

Mitä nuohouksessa tehdään?

Laitan tekstiviestin hieman ennen saapumista, vaikka pyrinkin tulemaan aina sovittuna aikana. Näin voit rauhassa keskittyä omiin töihisi viestiini asti. Tervehdin, riisun ulkovaatteet ja jalkineet. Tuon asuntoon nuohoussalkkuni ja nuohousimurin. Imurissa on nelinkertainen poistoilmansuodatin, joten sen kautta noki ja tuhka eivät leviä asuntoon. Tutkailen tulisijat, hormien paikat ja teen suojaustoimet, jotta piippua nuohotessa alaslaskeutuva hieno noki ei leviä asuntoon.

Pyydän sinua sulkemaan mahdollisen koneellisen ilmastoinnin, joka muodostaa alipaineen asuntoon. Alipaineessa noki ja tuhka pyrkivät piipun sijasta sisälle asuntoon.

Tämän jälkeen kiipeän katolle ja nuohoan käytössä olevat hormit.

Sisälle tultuani nuohoan tulisijan hyvän nuohoustavan mukaisesti. Ensin varmistan, että tulisijassa on piipun nuohouksen jäljiltä edelleen hyvä veto. Joskus piipusta tulee niin paljon tavaraa alas, että se tukkii uunin ja piipun välisen hormiliitoksen ja veto häviää. Avaan mahdollisen tukkeuman varovasti, jotta saan vedon aikaiseksi.

Tulisijan nuohous alkaa tulipesästä (joka toivottavasti ei ole täynnä roskia tai halkoja) ja jatkuu tulisijan rakenteesta riippuen eri tavoin. Savunkierto pyritään puhdistamaan kaikilta osin, mikäli se suinkin on mahdollista ja tulisijan rakenne sen sallii. Joskus veto-ongelmat voivat johtua siitä, että nuohooja ei pääse puhdistamaan savun kiertoa koko sen matkalta, ja savukanava on voinut ahtautua vuosien saatossa. Silloin voin lisätä tulisijaan tai hormiin tarpeellisen puhdistusluukun ja poistaa ahtauman.

Kun yläpalotila ja poskikanavat on nuohottu, nuohous jatkuu alakanaviin. Jos uunin veto on ollut huono, alakanaviin voi kertyä tuhkan lisäksi paksu nokikerros (kuvia lopussa).

Tuhkaa ja nokea voi olla niin paljon, että joudun keräämään sitä ensin nuohouskauhalla. Toisinaan alakanavista löytyy myös palamatonta paperia, tuohta, hiiltynyttä puuta, kuolleita lintuja ja lepakoita, jopa metallitölkkejä, joissa on poltettu palavaa nestettä vedon aikaansaamiseksi.

Nuohousimurin tyhjentäisin mielelläni, varsinkin jos palamisjätettä on tullut paljon, asiakkaan tuhka-astiaan, jos sellainen on. Mustaa nuohous jätettä, nokea, ei kuitenkaan kannata levittää kasvimaalle (kuten puhdasta tuhkaa). Noki sisältää myrkyllisiä raskasmetalleja. Nuohousjätteen oikea paikka taajama-alueilla on sekajäteastia, johon sen voi laittaa tiiviissä jätesäkissä, niin ettei se leviä ympäristöön jäteauton tyhjentäessä astiaa.

Kun tulisija on kauttaaltaan nuohottu, nokisuojaukset purettu ja savupellit paikoillaan, kerään tarvikkeet salkkuuni ja siistin paikat. Pyrin siihen, että uuni ja sen ympäristö on vähintään yhtä siisti kuin tullessani. Tämän jälkeen sovin asiakkaan kanssa laskutuksesta ja mahdollisesta seuraavasta yhteydenotosta.

Nuohoojan huomioita

Nuohouksen yhteydessä yleensä huomaa, miten hyvin tulisija on toiminut. Onko palaminen ollut tulen iloista leikkiä tulipesässä tai alakuloista tuhinaa savukanavissa? Jälkimmäinen näkyy kertyneessä palokuorman määrässä hormissa ja savukanavissa. Silloin voimme yhdessä pohtia, miten saisimme palamistapahtuman iloisemmaksi. Usein syynä on riittämätön korvausilma. Puhtaampi palaminen vaatii yllättävän paljon korvausilmaa, varsinkin vanhoissa tulisijoissa, joissa korvausilma on vain ensiöilmaa arinan ja/tai luukun kautta. Uusissa sekundaaripolttoisissa tulipesissä, joissa korvausilmaa johdetaan myös tulipesän takaa ja/tai sivuilta, tehokas palaminen saadaan aikaan pienemmällä kokonaiskorvausilmamäärällä.

Ensiöilmaa arinan kautta voidaan antaa myös liian paljon. Tällöin osa klapien sisältämästä energiasta humisee ison korvausilmamäärän mukana harakoille, ja runsaan korvausilman tulo huonetiloihin erityisesti pakkaskeleillä jo sinällään jäähdyttää huonetilaa. Mutta jos olet epävarma hyvän palamisen vaatimasta korvausilmamäärästä, anna sitä mieluummin liikaa kuin liian vähän. Antamalla reilusti korvausilmaa, kertyy nokea vähemmän, ja päästöt ympäristöön ovat pääsääntöisesti pienempiä. Savupellillä palamisen voimakkuutta ei kannata yleensä säädellä. Vasta kun tulisijassa on hiillos, peltiä voi säätää pienemmälle.

Nuohouskäynnin aikana tarkkailen myös tulisijan ja hormiston paloturvallisuutta, niiden kuntoa ja suojaetäisyyksiä. Tänä päivänä myös tikkaiden ja kattosiltojen kuntoa säädellään laissa enemmän kuin ennen. Sillä pyritään turvaamaan nuohoojan oma turvallisuus. Jos havaitsen kodin turvallisuudessa puutteita, kerron niistä sinulle.

Nuohoustöitä:

Ilmanvaihtokanavien puhdistus

Koneellisen ilmastoinnin myötä ilmanvaihtokanavien puhdistuksen tarve on lisääntynyt. Koneellisen ilmanvaihdon joskus hyvinkin pitkiin horisontaalisiin kanaviin kertyy likaa ja pölyä, joka suositellaan poistettavaksi 5-10 vuoden välein. Tarjoan ilmanvaihdon puhdistusta ammattitaidolla ja asianmukaisilla työvälineillä. Voimakas alipaineimuri kytketään kanavistoon. Porakoneella pyörivät harjat irrottavat kanavista lian ja alipaine johtaa sen hallitusti ulos. Huoneisto pysyy siistinä.

Vanhoissa pientalojen painovoimaisessa ilmanvaihdossa, jossa ilmanvaihtokanavat ovat savuhormien yhteydessä ilman sivuttaissiirtymiä, ei kanavistoon yleensä kerry sellaista määrää likaa tai pölyä, että niitä pitäisi puhdistaa. Näissä pystysuorassa kanavassa ilma kulkee ulos koko talon eliniän (linnun pesä tai muu fyysinen tukos voi sen tietenkin estää).

Ilmanvaihtokanavien puhdistustöitä: